İmplant Dişin Yerini Tutarmı?

Ağız ve Diş Sağlığınıza Özen Gösterin

İmplant Dişin Yerini Tutarmı?

Günümüzde sık sorulan sorulardan biride İmplant dişin çekilen dişin yerini tutup tutmayacağı. Diş implantları, bilindiği gibi diş kökünü taklit eden materyallerdir. Diş kökleri çene kemiği içerisinde yer alan ve dişin kron denilen görülen kısmını destekleyen yapılardır. Diş çekildikten sonra alveol kemiği denilen çene kemiğinde erime başlar. Bu duruma fonksiyonsuzluk atrofisi denir. Atrofiye uğrayan yani eriyen çene kemiğine implant yapıldığı zaman bu süreç durmuş olur.

İmplant Diş İyileşme Süreci

İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten ortalama 2 ay sonra iyileşme süresi tamamlanmış olur. Bu aşamada implantın üstüne tıpkı kesilmiş bir dişi taklit edecek olan abutment denilen parçalar takılır. Bu parçalar daha sonra yapılacak porselen dişin alt yapısını oluşturacaktır. İmplantın doğal bir dişin yerini tutup tutmayacağını doğru değerlendirmek için her ikisinin görevlerini detaylı olarak hesaba katmak gerekiyor.

Doğal bir diş; çiğneme, konuşma ve konuşma fonksiyonlarında görev alır. Ön dişler konuşmada, yiyeceklerin koparılmasında ve estetikte; arka dişler ise daha çok çiğnemede etkilidir. Kaybolmuş bir diş yerine implant konulduğunda ve üst protez yapı tamamlandığında, ön ve arka bölgedeki implantlar ve bunu destekleyen protez, doğal dişin yaptığı fonksiyonu yerine getirebilir.


Ancak bu durum sabit yani doğal dişteki porselenlerde olduğu gibi özel yapıştırıcılarla sabitlenen implant-protez uygulamalarında geçerlidir. Bazen alt ve üst total dişsizlikte 2 adet implant uygulaması ile hareketli-implant protez uygulamalarında hastanın dudak ve yanak desteği iyi bir şekilde sağlanır.

Hatta konuşma ve estetik kaygılar da giderilir. Ancak klinik olarak pratikte sabit dişlerde olduğu gibi konfor sağlanamayabilir. Çünkü hareketli-implant protezlerin diş etine, yanağa ve üst çenede damak tarafına uzan komponentleri mevcuttur. Bu uzantılar bazı hastların tad alma ve yemek yeme fonksiyonlarını rahat sağlayamama hissi oluşturabilmektedir.

Esasen tat alma duyusu dil ile sağlanır. Diğer taraftan çiğneme işlevi de dişi taklit eden protez yüzeyi ile olur. Yani bu durum psikolojiktir. Ancak bütünüyle düşünmek gerekirse, implantlar doğal dişin yerini tutar ancak sabit implant üstü protez uygulamalarında, hareketli protez uygulamalarına göre rahatlık ve konfor hissi daha iyi olmaktadır. Bu amaçla her implant uygulamasının bu avantaj ve dezavantajları hastalara detaylı bir şekilde ifade edilmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir