Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Ağız ve Diş Sağlığınıza Özen Gösterin

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Ağız kokusu diğer bir ifadeyle halitozis, Sosyal ilişkileri ciddi anlamda etkilediği için aslında yaşam kalitesini düşüren bir durumdur.  Ağız kokusu ciddi anlamda üstünde durulması gereken bir rahatsızlıktır.  Genelde ağız ve diş sağlığı na yeterince özen gösterilmediği durumlarda kendini gösteren ağız kokusu başka hastalıkların belirtiside olabilmektedir.

Ancak tabiki net olarak sebebini öğrenmek için hiç beklemeden doktorunuza müracaat etmeyi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zira ağı kokusu her açıdan hayatı olumsuz etkilediği için kesinlikle göz ardı edilecek bir durum değildir. Öncelikle bunun sebebini öğrenmek adına açıklamalarımıza devam edelim.

Ağız Kokusu Neden Olur

Ağız Kokusu Neden Olur gibi bir soru birçok insanın zihnini meşgul eden çok önemli problemlerden biridir. Aslında bu iyi bir gelişme zira sosyal hayatı derinden etkileyen bu hastalığın altında yatan sebep bulunup mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Peki şimdi ciddi olarak soralım ağız kokusu neden olur? Elbette bunun bir çok sebebi olabilir. Maddeler halinde yazalım;

Sigara Kullanımı:  En başta gelen sebeplerden biridir sigara. Sürekli sigara içen insanların ağızlarından dayanılmaz ve hiç hoş olmayan bir koku yayılır.

Yiyecekler: Yemek yeme sonrasında dişlerin arasında biriken yiyecek parçaları bir süre sonra bakteri oluşumuna sebep olabilir. Bu durumda ağızdan çok kötü bir koku çıkacaktır. Ayrıca soğan, sarımsak bazı baharatlar, lahmacun gibi yiyeceklerde ağız kokusuna sebep olabilmektedir.  Bu durum yeterli ağız bakımı ve diş temizliği ile tabiki önlenebilir.

Yetersiz Ağız ve Diş Bakımı: Yukarıdaki iki madde ciddi anlamda ağız kokusu sebebidir. Ancak bunların üstüne birde yetersiz ağız ve diş bakımı eklenince ortaya çok ciddi bir sorun çıkacaktır.

Dişlerini düzenli olarak fırçalamayan, daha yeterli bir bakım için diş ipi kullanmayan kişilerde ağız kokusu sürekli ve devamlıdır. Dahası giderek daha dayanılmaz bir hal alabilir. Ki ağız ve diş sağlığı ihmal edildiği durumda diş çürükleri meydana gelecektir. İşte bu durum ağız kokusunun en berbat haliyle zirve yapıtığı dönemdir.

Ağızda Kuruluk:  Tıp dilinde kserostomi olarak ağız kuruluğunda, tükürük üretimi çok azalır.  Oysa tükürük, kötü kokuları ortaya çıkaran partikülleri yok ederek ağzı temizler dolayısı ile ağız kokusuna engel olur. Ağız kuruluğu uyku aşamasında ve uykudan ilk uyanıldığı zamanlarda normal karşılanabilir. Ancak devam eden sürekli bir ağız kuruluğu varsa bu mutlaka tedavi edilmelidir.

Kullanılan Bazı İlaçlar:   Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlarda ağız kuruluğuna sebep olabilir. İlaçlar kimyasal maddelerden üretildiği için vücutta metabolize hale gelip parçalanır ve  kimyasallar oluştururlar. Kan dolaşımına katılan bu kimyasallar bir süre sonra kötü kokuya sebep olur.

Ağızda Oluşan Enfeksiyonlar:  Özellikle diş çürükleri ve diş eti hastalıkları çok kötü kokulara neden olur. Bu tür durumlar süratle diş hekiminize gitmeniz için yeterli bir sebeptir. Mutlaka diş çürüklerinin tedavi edilmesi ve ağız bakımı konusunda iyi bir eğitim almanız gerekmekte.

Bunların haricinde;

  • Burun ve boğazda oluşan hastalıklar
  • Sinüzit gibi enfeksiyonlar
  • Genizde oluşan akıntılar
  • Boğaz enfeksiyonları
  • Reflü gibi mide hastalıkları
  • Diyabet
  • Çeşitli kanserler

Ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Ancak tabiki net olarak teşhis için mutlaka doktorunuza müracaat etmeniz ve ağız kokusu sebebini öğrenip süratle tedavi aşamasına başlamanız gerekmektedir.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusu probleminiz varsa öncelikle diş hekimine başvurmanız gerekiyor. Zira diş hekimi gerek ağızdan gerekse burundan verilen nefesi derecelendirebilir. Özellikle dilin arkası ağız kokularında en sık gözlenen kaynak olabilmektedir.  Dolayısı ile diş hekiminiz bu bölümü alet yardımıyla sıyırıp mevcut kokuyu değerlendirecektir.

Ağız kokusu eğer dişlerinizde meydana gelen bir çürükten dolayı oluşuyorsa, diş hekiminiz bu durumda nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini size bildirecek ve süreç başlayacaktır. Dişlernizde meydana gelen bakteri birikimi (plak) sebebiyle oluşuyorsa, diş hekiminiz size bakterileri yok eden ağız gargarası önerebilir. Tabiki tedavi metodu diş hekiminizle karşılıklı konuşma sonucu belirlenecektir.

agiz-kokusunun-tedavi

Eğer diş hekiminiz sizde diş eti hastalığı tespit ederse bu durumda bir diş eti uzmanına (periodontist) havale işlemi gerçekleştirebilir. Zira diş eti hastalığı, mevcut diş etinin çekilmesiyle neticelenir. Bu durumda ortaya çıkan boşluklara bakteriler yerleşir ve çok kötü bir koku yayılmasına sebep olabilir. Diş eti boşluğuna yerleşen söz konusu bu bakteriler uzman bir diş hekimi tarafından temizlenip sonrasında gerekli tedavi size bildirilecektir.  

Ancak Diş hekiminiz dişlerinizin ve diş etlerinin sağlıklı olduğunu belirtirse ağız kokusunun sebebi dişleriniz değildir.  Bu durumda kokunun kaynağını net olarak bulmak ve tedavi süreci için sizi farklı bir uzman doktora yönlendirecektir. Son olarak şunu belirtelim en baştan beri söylediğimiz gibi ağız kokusu kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir sorundur. Mutlaka önce diş hekiminize uğrayıp tedavi süreci için girişimde bulunmalısınız.

 

Bir cevap

  1. Serkan dedi ki:

    Teşekkürler. Oldukça faydalı bilgiler. Uygulamak ve bunu sürekli devam ettirmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir