Apikal Rezeksiyon Tedavisi
Diş kökü ucu ve çevresinde meydana gelen enfeksiyonun cerrahi işlemle çıkarılması işlemine Apikal Rezeksiyon bir diğer ifadeyle Kök Ucu Rezeksiyonu adı verilmektedir. Diş köklerinde apse varsa bu durumda hemen dişi çekmeye karar vermeden önce kanal tedavisi yapmak daha doğru bir karar olacaktır elbette.
Ancak kanal tedavisi yapıldığı halde hastamızın ağrıları hâla devam ediyorsa bu durumda apikal rezeksiyon uygulaması yapılır. Bu işlem için diş kökünün ve apsenin bulunduğu bölgede çene kemiği üstünden küçük bir pencere açılır ve buradan apse temizlenir. Apikal rezeksiyon işlemi 30 ile 90 dakika gibi sürede yapılır. Bu metodla uygulanan kanal tedavisinin başarı oranı daha yükseltir
Apikal Rezeksiyon Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Apikal Rezeksiyon İşlemi için bazı şart ve gereksinimlerin oluşması gerekmekte. Şöyle ifade edelim. Örneğin kanal tedavisi yapılan hastamızda tedavi yapıldığı halde sorunlar devam ediyorsa bu durumda Apikal Rezeksiyon için şartlar oluşmuş demektir. Aşağıdaki durumlarda Apikal Rezeksiyon yapılır;
- Dişe uygulanan Kanal Tedavisinde istenen çözüme sağlanamayıp hastanın ağrısı devam ettiği durumlarda
- Kanal tedavisi ile çözülmeyen kist ve enfeksiyon problemlerinde
- Travma neticesinde diş kökünde meydana gelen kırılmalarda kırık parçalar çıkarılırsa dişin kurtarılabilmesi söz konu oluyorsa
- Diş kökündeki bozulan dokudan biyopsi alınması gerekiyorsa
- Kökünde bozulma meydana gelmiş süt dişleri için yapılacak uygulamalarda
- Diş kökünde kist oluşumu durumlarında
- Herhangi bir sebeple kanal tedavisinin gereği gibi yapılamadığı durumlarda
Apikal Rezeksiyon Nasıl Yapılır?
Aslında Apikal Rezeksiyon Ameliyatı olarak tanımlayacağımız operasyon lokal anestezi altında yapılır ve yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Hastamız normal bir diş çekimi esnasında uyuşturulduğu gibi uyuştuktan sonra uzman diş hekimi tarafından diş eti flebi ve dişin kök ucundaki kemik bir miktar kaldırılır. Kök ucunda kist oluşumu var ise çıkarılır. Bu işlemin ardından diş kök ucu kesilip çıkarılır.
Kesilen dişin kökü özel bir malzeme vasıtası ile kapatılır. Kist çıkarıldıktan sonra meydana gelen boşluk serum ile iyice yıkanıp sterilize edilir. Bu problem komşu dişleride etkilemiş olabilir. Bu durumda kesin ve köklü çözüm için etkilenen dişleri de kapsayacak daha geniş alanda Apikal Rezeksiyon Ameliyatı nın yapılması gerekecektir.
Kist ‘in yerinden kalan boşluk kemik greftleri ile doldurulup, doku dikişler vasıtasıyla dikkatli bir şekilde kapatılır. Böylece Apikal Rezeksiyon Ameliyatı bitmiş olur. Ameliyattan 7 gün sonra dikişler çıkarılır ve ameliyat bölgesi yaklaşık bir hafta içinde tamamen iyileşir.
Apikal Rezeksiyon İşlemi Konusunda Sık Sorulan Sorular
Apikal Rezeksiyon İşlemi Zormu?
Ameliyat lokal anestezi işlemi sonrası yapıldığı için hastalar ağrı hissetmezler. Sadece 2 ile 3 gün süreçte hastamızın yanağında şişlik yada morartı oluşabilir. Ancak ilaçların düzenli olarak kullanıldığı bu süreçte hasta istenmeyen herhangi bir durumla karşılaşmaz.
Apikal Rezeksiyon Sonrasında Şişlik ve Morluk Olacakmı?
Apikal rezeksiyon ameliyatından sonra operasyon bölgesinde ağrı ve şişlik, yüzde morarma gibi etkileşimler ortaya çıkması gayet normaldir. Ancak bu ve benzeri durumları minimum seviyeye indirmek için ameliyat sonrası diş hekiminizin tavsiyelerini mutlaka dikkate almalısınız.
Apikal Rezeksiyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken önemli tavsiyeleri maddeler halinde belirtmekte fayda var;
- Ameliyat sonrası kanama olmaması için tamponu en az yarım saat kadar tutulmalı
- Diş hekiminin tavsiye ettiği süre boyunca sıcak ve sert gıdalardan uzak durulmalı
- Ameliyat sonrası şişlik olmaması için harici olarak ameliyat bölgesine uygulanacak buz tamponu çok faydalı olacaktır. Buz uygulama işlemi periyodik olarak 5 dakikada bir 24 saat boyunca tekrar edilebilir.
- Ameliyat sonrası dişe en az 3 – 4 ay boyunca protez uygulama yapılmamalıdır.
- Apikal Rezeksiyon Ameliyatı sonrası bir süre ağrı ve şişlik olması çok normal bir durumdur. Bu duruma karşı Diş hekiminiz ağrı kesici ve antibiyotik reçete edecektir. İlaçlarınızı düzenli kullanmanız söz konusu ağrıları giderecektir.
- Ameliyat sonrası ağız hijyenine maksimum seviyede dikkat edilmeli.
- Apikal rezeksiyon ameliyatından bir hafta sonra dikişler mutlaka alınmalı.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatının Faydaları Neler?
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı teknolojik ve kaliteli bir süreçtir. Bu süreç elbette bir takım faydalar ve çok sevindiren sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bunları maddeler halinde yazmamız gerekirse;
- Dişler ve diş kökünde meydana gelen enfeksiyonları durdurur.
- Diş kayıplarını ciddi anlamda önler.
- Dişlerdeki ileri seviyedeki derin çürük ve çatlakların giderilmesini sağlar.
- Hasta dişler eski canlılığını yeniden kazanır.
- Hastalığın kök ucundaki diğer dokulara ulaşmasına engel olur.
- Çene kemiğinin ciddi zararlar görmesine engel olur.
- Kanal tedavisindeki başarı oranını artırır.
- Diş ağrılarını ve şişlikleri önler.
- Hasta dişlerini kaybetmeden sağlıklı diş köklerine kavuşabilir.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Bütün Dişler İçin Uygunmudur?
Evet. Apikal rezeksiyon ameliyatı büyük azı dişleriniz dâhil tüm dişlere uygulanabilir. Ancak elbette azı dişlerinin bulunduğu kısım uzman diş hekiminiz tarafından ayrıntılı olarak değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Özellikle alt çenede yapılacak ameliyat sırasında sinire zarar verebilme ihtimali varsa bu durumda dişin çekilmesi daha yerinde bir karardır.
Sizden Gelenler