Diş Beyazlatma Tedavisi
Dişler harici etkenler sebebiyle koyulaşıp beyaz yapısını kaybedebilmektedir. Dişleri beyazlatmak gayesiyle, beyazlatıcı bazı diş macunlarından, lazer teknolojisi gibi üst düzey teknolojilere kadar bir çok farklı yöntem bulunmaktadır. Tabi en etkili metod peroksit bileşenli maddelerin uygulanmasıyla yapılmakta.
Ancak bu tür uygulama metodları mutlaka alanında uzman diş hekimi kontrolünde yapılmalıdır. Etkili metod olarak kullanılan Karbamid Peroksit yada Hidrojen Peroksit bileşenleri ile yapılan işleme Bleaching metodu (Diş Beyazlatma) adı verilmektedir.
Diş beyazlatma işlemi diş kliniğinde yada hastanın ev ortamında olmak üzere iyi ayrı şekilde yapılır. Evde diş beyazlatma işleminde daha düşük oranlı Karbamid Peroksit içeren maddeler kullanılır. Önce hastanın ölçüleri alınır. Buna göre özel bir plak hazırlanır ve maddelerin nasıl kullanılacağı konusunda iyi bir eğitim verilerek işlem tamamlanır.
Klinikte Ortamında Diş Beyazlatma:
Hastanın normal diş rengi tespit edildikten sonra diş beyazlatıcı materyal diş hekimi tarafından dişlerin üzerine uygulanır ve özel bir alet yardımıyla, 15 dakika süreyle ışınlanarak sertleştirilir. Bu işlem standart olarak 3 kere tekrarlanır.
Diş kliniğinde uygulanan beyazlatma işlemi sırasında kullanılan beyazlatıcı maddelerin peroksit oranları daha yüksek oranlıdır. Böylece beyazlatma daha hızlı ve kalıcılığı daha uzundur.
Diş Beyazlatmada Başarı Oranı Nedir
Diş Beyazlatma İşlemi kapsamında daha çok çay, kahve, sigaraya yada yaşa bağlı koyulaşmalarda diş renklerinin açılması daha kolay olabilmekte. Yapılan genel araştırmalar, bu tür hastaların %96’sının bu işlemden memnun olduklarını gösteriyor.
Başarıya dişlerin ana renkleri de etki ediyor. Mesela, dişlerin ana rengi eğer sarıysa beyazlatma işlemi daha başarılı oluyor. Kahverengi tonlu dişlerde daha az beyazlama gerçekleşiyor. Dişlerin koyuluk oranına göre başarı oranıda düşüyor.
Diş Beyazlatma İşleminde Yan Etkileri Ve Öneriler
- Yan etkiler kullanılan ilaçlara bağlı olarak oluşabilmekte. Bu kapsamda kullanılan ilaçlar, tedavi sürecinde dişlerde sıcak – soğuk hassasiyeti meydana getirebiliyor. Bu durum genellikle tedavi bitiminden sonraki 2 hafta içinde tamamen kaybolur.
- Evde yapılan tedavi sırasında, hasta beyazlatıcı jeli aşırı uyguladığı durumlar olabilmekte. Bu durum diş minelerinde aşınmaları beraberinde getirir. Mutlaka size önerildiği ölçüde kullanmalısınız.
- Yine evde yapılan işlemlerde, beyazlatıcı maddenin ( jel ) bulunduğu enjektörler, çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır.
- Beyazlatıcı maddenin dişetlerine teması sonucunda dişetlerinde renk değişimi yada yanma gibi geçici şikayetler görülebilir. Bunlar belirttiğimiz gibi geçici olduğu için sorun olarak düşünüp strese girmemelisiniz.
- Tedavi sonrası yaklaşık 2 haftalık sürede, beyazlatma işlemi yapılan dişlere dolgu yada kaplama yapılmamalıdır. Zira beyazlatma ilacının etkisi devam etmekte olup diğer tedavileri olumsuz etkileyebilecektir.
- Süt dişlerinde ve hamilelerde asla beyazlatma işlemi uygulanmamalıdır.
Sizden Gelenler