Kanal Tedavisi

Ağız ve Diş Sağlığınıza Özen Gösterin

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi büyük kısmı çürüyen yada enfekte olan dişin onarımı veya  kurtarılması amacıyla kullanılan bir tedavi metodudur. Kanal tedavisi operasyonu sırasında, diş özü (pulpa)  ve sinir alınıp, dişin iç kısmı temizlenerek doldurulur.  Kanal tedavisine zaman geçirmeden başlamak, mevcut dişin kurtarılması açısından çok önemlidir.  Zira ağrı oluşan diş uzun zaman ihmal edilirse, hem komşu dokulara enfeksiyon yayılabilir bu arada diş kaybı yaşanabilir.

Neden kanal tedavisi yapılmalıdır?
Pulpa zarar görüp hastalandığında ve kendini iyileştiremediğinde canlılığını yitirir, pulpanın iltihaplanmasına ve hasar görmesine yol açar. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmezse, kök uçlarında ve çene kemiğinde iltihap birikir ve apse denilen “cerahat dolu keseler” oluşur. Bu apseler ilerleyip dişin etrafındaki kemik dokusunda yıkım yapabilir. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa diş çekime gider

Hangi tip ağrılar kanal tedavisi yapılmasını gerektiğini gösterir?
Kanal tedavisi yapılacak dişlerde çoğunlukla gece durup dururken başlayan şiddetli ağrılar olur. Hatta bu ağrılar sıcak bir şey içildiğinde daha da artar. Bunun yanında lezyon kronik geliştiğinde hastada hiçbir belirti, hiçbir ağrı olmayabilir. Başka bir sebep ten dolayı yapılan muayenede veya çekilen röntgende ortaya çıkabilir.

İltihaplı ve ağrıyan dişler tedavi edilebilir mi?
Evet iltihaplı ve ağrıyan dişler tedavi edilebilir. Fakat edaviyi etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar ; Lezyonun büyüklüğü, periodontal (kemik ve diş eti) dokuların durumu, daha önce kanal tedavisi uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmış ise bu kanal tedavisinin nasıl yapıldığıdır.

Doğru bir kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisinde kritik nokta, tedavinin tam kök ucuna kadar yapılması ve doldurulmasıdır. Ne 1 mm kısa, ne de 1mm fazla. Kısa yaptığınızda yani kanalı eksik doldurduğunuzda, dolmamış olarak kalan boşluk da hem bakteriler ürer, hem de kök ucundan bu boşluğa sızan kan zamanla ayrışır ve tekrar kök ucundaki canlı dokuyla temas ettiğinde, vücut bunu yabancı cisim olarak algılar. Bunun sonucunda da iltihap gelişir.

Kanal dolgusu kök ucundan dışarıya taşarsa yine bu taşkın dolgudan dolayı kök ucunda iltihap oluşur. Özellikle taşkın kanal dolgulu bir dişi sadece kanal tedavisiyle tedavi etmek her zaman mümkün olmaz. Apikal Rezeksiyon Ameliyatı da yapmak gerekebilir.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?
Diş canlı ise yada, cansız fakat kök ucunda lezyon yok ise 1 seans da kanal tedavisi bitebilir. Kök ucunda lezyon var ise lezyonun büyüklüğüne göre birkaç seans sürebilir.

Kanal tedavisi yapılan diş daha kırılgan mıdır?
Kanal tedavisi yapılan diş, kanal tedavisi yapılmamış dişe göre zaman geçtikçe daha kırılgan olur. Kanal tedavisi yaparken dişe kök ucunda girerek dişe hassasiyet veren ve besleyen damar ve sinirler birlikte alınır. Dişin merkezinden dışa doğu uzanan dentin tubulu denen borucuklar vardır. Bu borucukların içinde dentin lenfi denen bir sıvı vardır.

Dentin lenfi zamanla kaybolur. Kanal tedavisi yapılan dişin damarları alındığı için bu sıvı tekrar yerine konamaz ve zamanla diş kurur ve kırılganlaşır. Bu yüzden dişi kronlamak kırılmayı önlemek açısından önemlidir.

Her dişe kanal tedavisi yapılabilir mi?
20 yaş dişleri de dahil olmak üzere her dişe kanal tedavisi yapılabilir

Kanal tedavisi yapılan diş kaç yıl kullanılır?
Kanal tedavisi tam olarak yapılmış ve üst yapısı da buna uygun hazırlanmış ise, kendi dişlerimizi ne kadar kullanırsak, kanal tedavisi yapılan dişi de o kadar kullanırız.