Restoratif Diş Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Restoratif diş tedavisi metodu şeklinde adlandırılan metodlar, ancak bu tedaviye gereksinim olduğu takdirde başvurulabilen tedavi yöntemleridir. Bu aşamada mevcut diş eksikliğini giderme metodu olan köprü tedaviside restoratif amaçla kullanılabileceği gibi daha çok çürük tedavisinde başvurulan dolgu yöntemi de restoratif diş dolgusu veya estetik dolgu adı altında restorasyon amaçlı tercih edilebilir. Tekrar belirtmekte fayda vardır dişte restorasyon, tamamen hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve sağlık sorunlarına göre kararlaştırılır.
Fakat aynı zamanda en yaygın olarak başvurulan restoratif diş tedavisi yöntemlerinin esasen mevcut diş boşluklarını gidermekte kullanıldığını söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır. Prostodontik diş hekimliği olarak da adlandırılan restoratif diş hekimliği, temel olarak tek bir amaca odaklanır. Söz konusu bu amaç hastanın doğal diş yapısını mümkün olduğunca muhafaza etmek.

Tabiki ileri seviye diş problemlerinde dişin organik yapısını muhafaza etmek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak işte bu aşamada kapsamlı restoratif diş tedavileri devreye girer. Eksik dişlerden dolayı ağız içinde meydana gelen boşlukların kapatılmaması, başta plak ve bakteri oluşumu olmak üzere pek çok farklı sağlık sorununa yol açabilir.
Dişlerde çürümeye yol açabilecek bu durum, aynı zamanda çiğnemeyi zorlaştırır ve diğer çevre dişlere daha fazla baskı uygulayarak onları daha da yormaya başlar. Bu tip durumlarda diş yapısına ve sorununa en uygun doldurma tekniği seçilmeli ve vakit kaybetmeden boşluk doldurulmalıdır. Köprü, implant, veneer, dolgu veya protez, hastanın durumuna göre restoratif diş tedavilerinde başvurulabilen mevcut yöntemlerdir.