Restoratif Diş Tedavisi

Ağız ve Diş Sağlığınıza Özen Gösterin

Restoratif Diş Tedavisi

Dişler diğer tüm organlar gibi çok önemlidir. Değerini ancak çürüme meydana gelince anlamaya başlarız. Bu aşamada Restoratif diş ve tedavisi, dişin sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen kayıpları onaran, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasına katkıda bulunan bilim dalıdır.

Ayrıca Estetik Diş Hekimliği alanında diş şekillerinin ve renklerinin değiştirilmesiyle hastalara estetik bir görüntüde kazandırması sebebiylede anılır.


Diş çürümesi nedir?
Diş çürümesi, çürük yapıcı besinlerin (şeker ve karbonhidratlar) alınmasından sonra diş yüzeylerinin yeterince temizlenemediği durumlarda gelişen diş sert doku kaybıdır. Diş çürüğü, hastanın diş yapısının çürüğe karşı direncine göre, farklı sürede meydana gelebilir. Bu süre içinde bakteriler şekerleri parçalayarak asit oluştururlar ve diş sert dokularına zarar verirler.


Peki dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız?
Yemek içme esnasında dişlerde, soğuk, sıcak yada şekerli besinlere karşı duyarlılığın olması diş çürüğüne işaret eder. Dişlerde gri-kahverengimsi lekelerin görülmesi de dişin çürüdüğünü gösterebilir. Diş çürüklerinin tespiti için hastalar her sene rutin diş hekimi muayenesi yaptırmalıdır.


Diş çürüğünü önlemek için neler yapılabilir?

  • Dişlerin etkin olarak günde iki defa fırçalanmalı
  • Diş hekimi tarafından önerilen doğru diş macunu ve fırçanın kullanılması gerekir
  • Diş ipinin kullanılması gerekir
  • Düzenli olarak altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi önerilir.


Amalgam restorasyonlar (gümüş dolgular) kompozit (beyaz restorasyonlar) ile değiştirilmeli midir?
Amalgam restorasyonların altında veya kenarında yeni bir diş çürüğü gözlenirse diş dokusu kaybının tipine göre kompozit (beyaz restorasyon) restorasyon yapılabilir.
Kompozit restorasyonlar; son yıllarda hem ön hem arka grup dişlerde sıklıkla kullanılan diş renginde polimer yapılı estetik dolgu materyalleridir.


Evde diş beyazlatma
Diş hekimi tarafından hastaya özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Beyazlatıcı ilaçların belirli bir süre (8-16 gün) kullanılmasıyla dişler iki-üç ton beyazlamaktadır.

Ofiste diş beyazlatma
Hasta koltuğunda yarım saat içinde kuvvetli ışık kaynaklarıyla diş beyazlatma yapılabilir (iki-üç seans). Hastanın diş rengine bağlı olarak farklı yöntemler ile diş beyazlatması yapılabilir. Diş rengine bağlı olarak hastaların ev ve ofis tipinin beraber yapıldığı kombine beyazlatma yöntemleri son yıllarda daha çok tercih edilmektedir.


Kanal tedavisi görmüş dişler beyazlatılabilir mi?
Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi iki-üç seansta uygulayacağı ilaçlarla koyulaşan dişleri beyazlatabilir.


Aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonu
İnley-onley restorasyonlar, çok fazla madde kaybı olan dişlerde, diş renginde (kompozit-seramik) hazırlanan estetik restorasyonlardır. Ağız dışında hazırlanan bu tip restorasyonlar, ölçü alınmasının ardından laboratuvar şartlarında bitirilen dolgulardır. Bu yapılar ikinci seansta dişlere yapıştırılırlar.