Zirkonyum Diş Kaplama

Ağız ve Diş Sağlığınıza Özen Gösterin

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Nasıl Bir Element?

Zirkonyum elementi 18. yüzyılda keşfedilmiş bir metal türüdür. Zirkon yada zirkonia adları ile de tanınır.  Uzay sanayisinden askeri alanda bir çok farklı dalda kullanılan bir malzemedir. Zirkonyum metalini diğerlerinden ayıran en büyük özelliği korozyona uğramamasıdır. Bu yüzden bir çok farklı alanda dayanıklılığı sebebi ile tercih edilir.

Beyaz renkli ve ışığı geçirgen yapıda olmasından dolayı diş sektöründe de altyapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Zirkonyum diş sektöründe, genelde kaplama olarak kullanılır ve zirkonyum kaplama olarak bilinir. Klasik porselen ve protezlerin alt yapısı olan gri renkli metaller yerine beyaz ve ışık geçirmesinden dolayı çok iyi bir alternatifidir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir

Bilindiği üzere Diş Kaplamaları genellikle porselen kaplama olarak uygulanır. Ancak Diş kaplamaları metal destekli yada metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Daha estetik bir gülüş gereksinimi içersinde olan hastalar için diş hekimleri de daha estetik tedavi yaklaşımları içersindedirler. Bu estetik ihtiyaçlar, diş hekimliğinde daha fazla estetik bir yaklaşım olan zirkonyum alt yapılı dişleri tedavilerinde daha sık kullanılmasını gündeme getirmektedir.

Diş yapımında kullanılmakta olan ve beyaz renkli bir madde olan zirkonyum, saf mineral hali yerine zirkonya seramiği haline dönüştürülüp kullanılarak özel fırınlarda işlenmektedir. Zirkonyum Diş Kaplama, metal desteksiz kaplamalar grubundan olup, metal destekli kaplamalara kıyasla daha doğal bir görünüm sunar.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Faydaları

  • Zirkonyum diş kaplamalarının ışık geçirgenliğinin metal destekli kaplamalara oranla daha fazla olması nedeniyle diş etlerinde koyu bir renk oluşturmaz ve ileride metal kaplamalı porselen dişlerde olması mümkün olan diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.
  • Zirkonyum diş kaplama da zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde meydana gelebilen mat görüntü kaybolarak, dişlerin orjinal haline en yakın bir görünüm alması sayesinde daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir.
  • Zirkonyum kaplama diş eti sağlığnız açısından da önemlidir. Çünkü, zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum diş kaplama yapılmış dişlerin etrafında ki diş etinde, diş eti hastalığı görülmesi olasılığı metal destekli diş kaplamalarına oranla daha düşüktür.
  • Zirkonyum diş kaplama, beyaz renkli, sıcağa dayanıklı ve metale karşı alerjisi olan hastalar içim ideal bir diş tedavisi türüdür.
  • Zirkonyum diş kaplama yaptıran kişilerde sıcak soğuk hassasiyeti olmaz. Ayrıca, metal olan dişlere oranla sağlamlığı daha fazladır.
  • Zirkonyum kaplama, sigara veya başka nedenler ile oluşan lekelenmeleri en aza indirger.
  • Zirkonyum kaplama ağız kokusuna yol açmaz, diş eti sorunlarına sebep olmaz ve ağızda tat değişikliğine neden olmaz.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Tıpkı diğer kaplama modellerinde olduğu gibi Zirkonyum kaplamalarda da önce bir miktar küçültme işlemi yapılır ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde ölçüsüsü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst işlenerek klinik ortamda diş ile uyumu sağlanır. Son adımda ise özel yapıştırıcılar ile diş üzerine kalıcı olarak yapıştırılır ve işlem bitirilir.